Wat is een kwalificatie, en waarom zou ik dat willen?
Een kwalificatie is een administratieve bevestiging waarmee wordt aangegeven of iemand competent is bevonden op een aantal competenties. Binnen de Scouting Academy kan aan iemand een kwalificatie worden toegekend als deze alle competenties beheerst van de kwalificatiekaart van een functie. Voor deze kwalificaties krijgt deze persoon dan ook een insigne, dat heet kwalificatieteken.
Een gekwalificeerd iemand heeft aangetoond dat hij of zij alle nodige competenties in huis heeft voor zijn of haar functie. Je hebt bijv. als gekwalificeerd leiding o.a. aangetoond dat je weet wat het scoutingspel inhoudt, hoe je de kwaliteit van het programma bewaakt en zorg draagt voor de kinderen. Naast een mooie nieuwe insigne op je uniform, draag je (en je speltak) daarmee ook uit een stuk kwaliteit te bezitten!
Hoe ziet de route van kwalificeren er uit?
In z'n algemeenheid (op verenigingsniveau) zo:
- Als je met een nieuwe functie begint, ga je altijd even in gesprek met de praktijkbegeleider.
- Je zorgt dat je een V.O.G. voor deze functie (zsm) bezit.
- Je voert de functie een tijdje uit ter oriëntatie.
- De groepsraad moet je rol in deze functie goedkeuren met een stemming (dit kan zowel voor als na het kwalificeren).
- Je gaat opnieuw in gesprek met de praktijkbegeleider, hierin bespreek je welke competenties nodig zijn voor de kwalificatie van de functie (deze staan op de bijpassende kwalificatiekaart van de functie), en welke je daarvan al in huis hebt. Misschien heb je door je werk/opleiding/ervaring al enkele (of alle) competenties behaald.
- Dan ga je aan de slag om alle competenties te verwerven. Dit kan overigens op verschillende manieren:
- Doorgaans volgen de meeste mensen een training (deze worden door de regio aangeboden).
- Samen met de praktijkbegeleider stellen jullie een (of meerdere) opdrachten op die de missende competenties te ontwikkelen.
- Heb je je praktijkbegeleider kunnen overtuigen dat je alle competenties van de kwalificatie kaart heb behaald? Dan vraagt deze het 'eindgesprek' aan bij de regio.
- In het eindgesprek ga je samen met je praktijkbegeleider in gesprek met de praktijkcoach van de regio. De Praktijkcoach toetst op deze manier of je inderdaad alles in huis hebt. (Verwacht hier overigens geen zware 'examen-achtige toestand', maar gewoon een leuk gesprek met elkaar, met vooral open vragen). Het eindgesprek doe je gezamenlijk met anderen die met hetzelfde traject als jij bezig zijn.
- Gefeliciteerd, jij hebt er een mooie nieuwe insigne bij in de vorm van een kwalificatieteken! En laat daarmee zien een basis-kwaliteit te bezitten!
Let op: Er zijn verschillende soorten kwalificaties. Voor leiding is er naast de basis-kwalificatie ook de kampkwalificatie belangrijk. Informeer hierover bij je praktijkbegeleider.
Ik ben al 10+ jaar leiding, wat ga ik nog leren op een training?
Waarschijnlijk niet veel meer. Ga even in gesprek met je praktijkbegeleider, waarschijnlijk kun je al veel competenties op de kwalificatiekaart samen afstrepen. Samen moeten jullie dus afstemmen of je alle nodige competenties al in huis hebt.
Tip: Er is overigens in die tijd wel veel veranderd binnen scouting. Zo zijn er verschillende speltakthema's behoorlijk veranderd, en ook bestaat 'Scouting Academy' pas sinds 2010. Het is dus sowieso aan te raden om de modules: 1, "Spelvisie en Spelaanbod" en 3 "Scouting Academy" te volgen. Dit zijn beide e-learning modules, dus die zijn gewoon thuis op de bank in een uurtje te doen.
Ik werk in het onderwijs/in de zorg/bij een kinderopvang etc., wat ga ik nog leren op een training?
Op bepaalde vlakken kun je dan wellicht het trainingsteam meer vertellen dan andersom. Ga even in gesprek met je praktijkbegeleider, waarschijnlijk kun je al enkele competenties op de kwalificatiekaart samen afstrepen. Samen moeten jullie dus afstemmen of je alle nodige competenties al in huis hebt.
Wat is een kwalificatiekaart?
De kwalificatiekaart geeft een overzicht van de competenties die iemand nodig heeft voor een bepaalde functie binnen Scouting Nederland. De kwalificatiekaart is onderdeel van de Scouting Academy. De praktijkbegeleider gebruikt de kwalificatiekaart om vast te stellen of iemand gekwalificeerd is voor een functie. Deze zijn voor elk denkbare functie binnen Scouting hier te vinden.
Wat is/doet een Praktijkbegeleider?
Een praktijkbegeleider (PB) bewaakt en optimaliseert de kwaliteit van het spel en de vrijwilligers bij je scoutinggroep. Hij of zij stimuleer niet alleen de kwaliteit van individuen, maar ook van de leidingteams en het bestuur. En coacht en motiveert de vrijwilligers om meer uit zichzelf te halen en begeleidt hen in het ontwikkeltraject.
Dit is de persoon die je dus begeleidt als je je kwalificatie voor je functie wilt halen. En degene die je moet overtuigen dat je alle competenties in huis hebt om het eindgesprek (het laatste station van kwalificeren) te mogen voeren! Ga met hem of haar in gesprek over je wat je wilt en spreek samen af wat daar voor nodig is. Weet je niet wie je Praktijkbegeleider is? Vraag er in het verenigingsbestuur naar wie deze rol vervult bij jullie.
Ik ben toe aan iets nieuws, maar wat?
Er is binnen scouting altijd wel wat te leuks te doen. Van de taken binnen je eigen vereniging ben je waarschijnlijk al op de hoogte. Maar ook in (en buiten) de regio zijn er leuke dingen te doen. Het organiseren van (jaarlijkse) evenementen, deelnemen in het bestuur, training geven, social media guru etc. etc. Praat eens met onze HRM'er (
Of ben je misschien op zoek naar een persoonlijke ontwikkeling/uitdaging. Denk dan eens aan een Gilwell training! Misschien wel de leukste en waardevolste training/ervaring binnen scouting! Iedere Gilwell is uniek, maar in de basis ga je jezelf ontdekken en werken aan een zelf gesteld doel (die je bepaald gedurende je training). De Gilwell kun je al doen als je 1 jaar ervaring binnen scouting hebt.